Ustadan-öğrenciye atölye eğitimleri 2 Ekim 2021 Cumartesi günü başlıyor. İstanbul’da kündekari ve oyma sanatlarını icra eden ve bu eserlerin bulunduğu önemli projelerde çalışmış olan iki usta, geleneksel sanatlarını 20 proje öğrencisine aktaracak. Ustaların kendi atölyelerinde uygulamalı olarak verilecek olan eğitimler, 22 hafta boyunca sürecek. Eğitimler, kündekari ve oyma atölyelerinde 10’ar kişilik gruplar halinde dönüşümlü olarak planlandı. Atölyelere ulaşım, okuldan alınıp-bırakılma şeklinde servis aracı ile yapılacak. Öğrencilerin, Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Restorasyon Atölyesi’nde uygulama yapma imkânı bulunuyor. Öğrencilerimize başarılar diliyoruz…
Ustalarımızı tanıyalım
Gürsel Karaçimen
“Ahşap oyma sanatını gelecek kuşaklara ulaştırmak için, şimdi bu genç ellere öğretmekten mutluluk duyuyorum.” Gürsel usta, 1977 yılında, İstanbul Tarlabaşı’nda Adanalı Nejdet Türemiş ustanın yanında sanata başlamış. Dolmabahçe sarayı, İstanbul’un güzel binaları, Aya Yorgi kilisesi ve Kasımpaşa Cezayirli Camisi’nin minberi gibi pek çok oymalı ahşap mimari öğenin restorasyonunu gerçekleştirmiş. Farklı meslek gruplarına oyma eğitimleri vermiş. Gürsel usta, kendi atölyesinde sanatını icra etmeye ve aktarmaya devam ediyor.
Cengiz Beşiktaş
“Öğrencileri geleceğin ustaları olarak görüyorum.”
Cengiz usta, ahşap oyma ve kündekari işleri ile Şehzade Mehmet Camisi’nde çalışırken karşılaşmış. Cami kapılarındaki ahşap işçiliği, eski eserlere olağanüstü bir ilgi duymasına neden olmuş. Şans olarak nitelendirdiği bu tanışma sonucunda, kündekari sanatına büyük sevgi ve özveri ile bağlanarak çalışmış. Manisa Ulu Cami minberi, Sultanahmet Cami ve Yeni Cami Hünkar Kasrı kapıları gibi çok kıymetli yapıların ahşap işlerinin restorasyonunu gerçekleştirmiş. Cengiz usta kendi atölyesinde, baba mesleğini sürdüren ortağı Tuncay Ağdemir ile birlikte meslek hayatına devam ediyor.